diumenge, 24 de gener del 2010

Spritz

El spritz és un aperitiu alcohòlic les arrels històriques del qual es remunten als temps de la dominació austro-hongaresa de l'àrea de Trieste, al nord d'Itàlia. En la seva forma més tradicional és una barreja d'aigua carbonatada i vi (negre o blanc). Sembla que el soldats de l'Imperi Austríac hi van jugar un paper important, en rebaixar amb aigua els vins del Vèneto, d'alta graduació alcohòlica. En el transcórrer dels anys, el consum d'aquesta beguda ràpidament es va difondre a les altres ciutats del Vèneto, del Friül – Venècia Júlia i del Trentino.

No hi ha una composició unívoca pel spritz, sinó diverses variants després interpretades lliurement pels cambrers. Un denominador comú entre les variants existents és la presència de vi blanc sec i la soda que, quantitativament, han de tenir almenys unes proporcions del 40% i el 30%; el 30% restant ve completat amb les més variades tipologies de begudes alcohòliques, amb la regla no escrita de preservar sempre una coloració vermella pel còctel. La graduació alcohòlica -per tant- és variable, però sol estar al voltant dels 15°.

A Pàdua i a Venècia el spritz es prepara barrejant-li Campari, Aperol o Cynar a la base de prosecco i soda, i afegint-li una rodanxa de llimona, de taronja o una oliva, i glaçons.



Maridatge: assortit d'olives i encurtits

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada