Aquest vi blanc està elaborat a partir de dues varietats: la MUSCAT i la GEWÜRSTRAMINER.
La varietat muscat de Frontignan és de gra petit, molt aromàtica i amb molts de terpens precursors d’aromes. Això fa que, en tastar un raïm, ja s’hi troben unes aromes i gustos semblants al vi que després se n’obté. Es conrea a diferents llocs de la conca mediterrània, des de València fins a Grècia, passant pel sud de França. Al Penedès la trobem cap a la zona de Sant Pere de Ribes i Sitges.
El raïm gewürstraminer prové de la regió d’Alsàcia, on el seu cultiu està més estès. La paraula alemanya gewurs en català vol dir espècia, i sens dubte la seva intensa aroma ens fa pensar més en les espècies que en el raïm. Bodegas Pinord disposa de vinyes pròpies d’aquesta varietat a l’Alt Penedès, ja que el seu cultiu no és gaire extens. Varietat que, com el moscatell, té moltes aromes primàries que ja trobem en el raïm i després es mantenen en el vi. Aromes de roses o de fruites orientals com el litxi són freqüents en aquests vins.
La collita del 2006 ha tingut unes característiques bastant particulars. L’hivern fou fred, amb pluges i una nevada, però després no hi va haver més pluges en tot l’any, amb uns mesos de juny i juliol molt càlids i un agost més suau. El resultat ha estat una maduració bona per a les dues varietats, que són primerenques i han estat veremades a finals d’agost. Té un grau alcohòlic al voltant del 12% i una bona acidesa. El cupatge d’ambdues varietats fa que les seves aromes es multipliquin i en boca els gustos es complementen, donant com a resultat un esplèndid i original vi.
Maridatge:
- Amanida amb reducció de mòdena
- Escopinyes al vapor
Aquest vi va empatar amb el Llavors en el premi al millor vi de la primera sessió del curs d'autocata, dedicada als vins catalans.
diumenge, 24 de gener del 2010
MIREIA
Etiquetes de comentaris:
blanc,
Desembre'09,
gewürstraminer,
Laia i Glòria,
Penedès,
vins_catalans
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Fantàstic! Quina sensualitat aromàtica, aquestes flors, les roses, el gesamí... mmmm
ResponEliminaAdjunto fitxa tècnica:
ResponEliminaMireia, collita del 2008
Bodegues Pinord
D.O. Penedès
Varietat: Muscat de Frontignac + Gewürstraminer
Densitat: 0,99
Grau d'alcohol: 11,95% vol.
Acidesa total: 3,20 gr./l.
Acidesa volàtil: 0,29 gr./l.
Anhídrid sulfurós lliure: 30 mg./l.
Anhídrid sulfurós: 78 mg./l.
Sucres reductors: 7,2 gr./l.
La Gewürstraminer té un nom impronunciable però un gust exquisit. Un vi elegant!!!
ResponElimina