diumenge, 24 de gener del 2010

MIREIA

Aquest vi blanc està elaborat a partir de dues varietats: la MUSCAT i la GEWÜRSTRAMINER.

La varietat muscat de Frontignan és de gra petit, molt aromàtica i amb molts de terpens precursors d’aromes. Això fa que, en tastar un raïm, ja s’hi troben unes aromes i gustos semblants al vi que després se n’obté. Es conrea a diferents llocs de la conca mediterrània, des de València fins a Grècia, passant pel sud de França. Al Penedès la trobem cap a la zona d
e Sant Pere de Ribes i Sitges.

El raïm gewürstraminer prové de la regió d’Alsàcia, on el seu cultiu està més estès. La paraula alemanya gewurs en català vol dir espècia, i sens dubte la seva inte
nsa aroma ens fa pensar més en les espècies que en el raïm. Bodegas Pinord disposa de vinyes pròpies d’aquesta varietat a l’Alt Penedès, ja que el seu cultiu no és gaire extens. Varietat que, com el moscatell, té moltes aromes primàries que ja trobem en el raïm i després es mantenen en el vi. Aromes de roses o de fruites orientals com el litxi són freqüents en aquests vins.

La collita del 2006 ha tingut unes característiques bastant particulars. L’hivern fou fred, amb pluges i una nevada, però després no hi va haver més pluges en tot l’any, amb uns mesos de juny i juliol molt càlids i un agost més suau. El resultat ha estat una maduració bona per a les dues varietats, que són primerenques i han estat veremades a finals d’agost. Té un grau alcohòlic al voltant del 12% i una bona acidesa. El cupatge d’ambdues varietats fa que les seves aromes es multipliquin i en boca els gustos es complementen, donant com a resultat un esplèndid i original vi.

Maridatge:
- Amanida amb reducció de mòdena
- Escopinyes al vapor

Aquest vi va empatar amb el Llavors en el premi al millor vi de la primera sessió del curs d'autocata, dedicada als vins catalans.

3 comentaris:

  1. Fantàstic! Quina sensualitat aromàtica, aquestes flors, les roses, el gesamí... mmmm

    ResponElimina
  2. Adjunto fitxa tècnica:

    Mireia, collita del 2008
    Bodegues Pinord
    D.O. Penedès

    Varietat: Muscat de Frontignac + Gewürstraminer
    Densitat: 0,99
    Grau d'alcohol: 11,95% vol.
    Acidesa total: 3,20 gr./l.
    Acidesa volàtil: 0,29 gr./l.
    Anhídrid sulfurós lliure: 30 mg./l.
    Anhídrid sulfurós: 78 mg./l.
    Sucres reductors: 7,2 gr./l.

    ResponElimina
  3. La Gewürstraminer té un nom impronunciable però un gust exquisit. Un vi elegant!!!

    ResponElimina